Τ. Ερντογάν: Συμφωνία με Πούτιν για τα σιτηρά και το ρωσικό φυσικό αέριο – Η Τουρκία θα γίνει «κόμβος»

Κόσμος

Ανταπόκριση: Αριάνα Φερεντίνου

Ο Πρόεδρος Ερντογάν είπε ότι επιτεύχθηκε συναίνεση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για το θέμα της εξαγωγής των προϊόντων από τον διάδρομο σιτηρών μέσω Βοσπόρου. Αναφερόμενος επίσης στο φυσικό αέριο που έχει βρεθεί στη Μαύρη Θάλασσα, είπε ότι η Τουρκία θα γίνει κόμβος μεταφοράς μεταξύ Ρωσίας και Ευρώπης.

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι συμφώνησε με τον Ρώσο Πρόεδρο τα προϊόντα που διέρχονται από τον διάδρομο των σιτηρών να παραδοθούν σε αναπτυσσόμενες χώρες δωρεάν.

Για την ενεργειακή κρίσ,η είπε:

«Όταν τροφοδοτήσουμε το φυσικό αέριο που βρίσκουμε στη Μαύρη Θάλασσα στο σύστημα, θα παρέχουμε ανακούφιση στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και στις ανάγκες των νοικοκυριών. Θα έχουμε λύσει αυτό το πρόβλημα όταν οι μονάδες του πυρηνικού σταθμού Akkuyu τεθούν σε σταδιακά σε λειτουργία. Τότε η Σινώπη θα είναι η δεύτερη φάση μας ως μονάδα πυρηνικής ενέργειας. Σε αυτή τη διαδικασία, οι βιομήχανοί μας πρέπει να επικεντρωθούν σε επενδύσεις παραγωγής ενέργειας που θα καλύψουν τις δικές τους ανάγκες. «Αξιολογούμε πλήρως τους υδροηλεκτρικούς πόρους μας, ενθαρρύνουμε τη διάδοση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως η ηλιακή και η αιολική. Φέρνουμε στη χώρα μας τα εργαλεία που θα εξισορροπήσουν τις διακυμάνσεις στην παραγωγή με βάση τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η Τουρκία θα γίνει κόμβος φυσικού αερίου. Ακούσατε τις δηλώσεις Πούτιν για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας. Θα συνεχίσουμε αυτό το έργο με αλληλεγγύη.

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρευρέθηκε στην εμπορική έκθεση της Ένωσης Μουσουλμάνων Επιχειρηματιών MUSIAD EXPO, στο Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο TÜYAP στην Κωνσταντινούπολη.

Πηγή: ertnews.gr