Κυριακή, 27 Νοεμβρίου, 2022

Ακάρ: «Δεν υπάρχουν 6 μίλια χωρικών υδάτων και 10 μίλια εναέριου χώρου πουθενά στον κόσμο»

Κόσμος

Με νέες δηλώσεις του ο Χουλουσί Ακάρ στρέφεται εναντίον της Ελλάδας θέτοντας ως όρο διαλόγου την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών.  «Στην Ελλάδα, κάποια στελέχη της σημερινής πολιτικής εξουσίας μπαίνουν στην κούρσα ‘τι να κάνω, τι να πω κατά της Τουρκίας’.

Διαβάστε επίσης: «Θέλουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και συνεργασίας με την Τουρκία»

Τα νησιά έχουν αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς, δεν μπορούν να στρατιωτικοποιηθούν σύμφωνα με τα άρθρα 12 και 14 των συμφωνιών της Λωζάνης και των Παρισίων. Αυτό είναι πολύ σαφές και ξεκάθαρο. Αλλά η Ελλάδα στρατιωτικοποιεί αυτά τα νησιά» ισχυρίζεται ο τούρκος υπουργός Άμυνας.

  • Διαβάστε ακόμα: Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Λιβύης δεν μπορεί να υπογράφει συμφωνίες όπως το μνημόνιο με την Τουρκία

  • Κομισιόν: Κομισιόν: Πολιτικές και οικονομικές κυρώσεις στην Τουρκία αν βλάψει τα συμφέροντα κρατών μελών της ΕΕ

Η Ελλάδα βάζει άλλους να μιλήσουν εκ μέρους της

«Δεν υπάρχουν 6 μίλια χωρικών υδάτων και 10 μίλια εναέριου χώρου πουθενά στον κόσμο, αλλά η Ελλάδα τα εφαρμόζει έτσι. Παρ’ όλα αυτά, είμαστε εμείς που λέμε ας κάτσουμε να μιλήσουμε. Η Ελλάδα βάζει άλλους για να μιλήσουν εκ μέρους της. Λέμε, ας καθίσουμε να μιλήσουμε μεταξύ μας, να λύσουμε τα προβλήματα» προσθέτει.

«Αποστρατιωτικοποιήστε τα νησιά, μην εφαρμόζετε τα 10 μίλια στον εναέριο χώρο για να μιλήσουμε!» λέει με άλλα λόγια ο Χουλουσί Ακάρ, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ.

Πριν 15 μέρες ο Ακάρ είχε πει στη Μιλιέτ ότι δεν ισχύουν οι συνθήκες για τα νησιά. Mετά τα μηνύματα όμως από τις ΗΠΑ, και άλλες δυτικές χώρες, φαίνεται να μην θέτει θέμα αμφισβήτησης της κυριαρχίας των νησιών λόγω «στρατιωτικοποίησης». «Αποστρατιωτικοποιήστε τα νησιά» δηλώνει, χωρίς να δίνει συνέχεια.

Το αν σταματήσει η αμφισβήτηση των συνθηκών, δηλαδή της ελληνικής κυριαρχίας, θα φανεί στις επόμενες μέρες.

Πηγή tovima.gr