Μείωση των ατυχημάτων μετά την αύξηση των προστίμων στην Πολωνία

Οικονομία

Τα τελευταία 3 χρόνια, η πολωνική αστυνομία καταγράφει μείωση των τροχαίων ατυχημάτων στους πολωνικούς δρόμους. Αυτό μπορεί να επηρεάστηκε από τη δρακόντεια αύξηση των προστίμων για τις τροχαίες παραβάσεις.

Την 1η Νοεμβρίου, οι Πολωνοί ξεκινούν μαζικά προς τα νεκροταφεία για να τιμήσουν τη μνήμη των αγαπημένων τους προσώπων που έχουν πεθάνει. Είναι η Ημέρα των Αγίων Πάντων, σύμβολα της οποίας στην Πολωνία είναι τα χρυσάνθεμα και τα κεριά, που καίγονται μαζικά στους τάφους σε όλη τη χώρα. Η γιορτή συνδέεται με αυξημένη κυκλοφορία στους πολωνικούς δρόμους και εντατική εργασία της αστυνομίας, η οποία κάθε χρόνο πραγματοποιεί τη λεγόμενη «δράση με κεριά» για να επιτηρεί την τάξη στους δρόμους της χώρας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομίας, τα τελευταία τρία χρόνια οι δρόμοι στην Πολωνία γίνονται όλο και πιο ασφαλείς. Πρόσφατα εισήχθησαν δρακόντειοι κανόνες οδικής κυκλοφορίας, αυξάνοντας σημαντικά τις ποινές για παραβάσεις στο δρόμο, όπως η υπερβολική ταχύτητα, η προσπέραση σε απαγορευμένα σημεία και η επιβολή προτεραιότητας.

Το 2019 καταγράφηκαν 2.389 τροχαία ατυχήματα στους πολωνικούς δρόμους. Μέχρι τις 26 Οκτωβρίου 2022, είχαν καταγραφεί μόνο 1.559. Σε σύγκριση με το 2019, ο αριθμός των ατυχημάτων μειώθηκε κατά 27%, ο αριθμός των ανθρώπων που σκοτώθηκαν σε ατυχήματα μειώθηκε κατά 34,7% και ο αριθμός των τραυματισμών μειώθηκε κατά 28,9%.

Οι ίδιοι οι αστυνομικοί πιστεύουν ότι η αύξηση των ποινών για την οδική πειρατεία ευθύνεται για τη μείωση των ατυχημάτων και των παραβάσεων.

Οι αλλαγές στον κώδικα οδικής κυκλοφορίας περιλαμβάνουν την αύξηση του ύψους των προστίμων, την παράταση της περιόδου μετά την οποία διαγράφονται οι βαθμοί ποινής, καθώς και τον διπλασιασμό της τιμής του προστίμου που πρέπει να πληρώσει κάποιος για μια παράβαση, αν έχει ήδη διαπράξει μια τέτοια στο πρόσφατο παρελθόν.

Ωστόσο, η πολωνική αστυνομία συλλαμβάνει περισσότερους μεθυσμένους οδηγούς. Σύμφωνα με το αρχηγείο της αστυνομίας, τον Οκτώβριο του 2019 σταμάτησαν 6.789 και τον Οκτώβριο του 2022 9.316 – μια αύξηση της τάξης του 37% περισσότερο.

Πηγή: euractiv.gr