Κατάρριψη μη επανδρωμένου αεροσκάφους κοντά σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Σερβίας

Οικονομία

Ο σερβικός στρατός κατέρριψε την Τετάρτη ένα ύποπτο μη επανδρωμένο αεροσκάφος που λέγεται ότι πετούσε πάνω από στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε αναγνωριστική αποστολή στο νότιο τμήμα της χώρας.

Ο υπουργός Άμυνας Μίλος Βούτσεβιτς δήλωσε ότι το μη επανδρωμένο αεροσκάφος εξουδετερώθηκε με τη χρήση «ηλεκτρονικών συσκευών τελευταίας τεχνολογίας» και πρόσθεσε ότι θα ακολουθήσει έρευνα για να διαπιστωθεί ποιος ήταν ο ιδιοκτήτης και ο χειριστής του μη επανδρωμένου αεροσκάφους.

Η είδηση έρχεται μία ημέρα αφότου ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς διέταξε μαχητικά αεροσκάφη MiG-29 να απογειωθούν και να καταστρέψουν ύποπτα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εθεάθησαν πάνω από τη νότια Σερβία.

Αν και κανένας από τους αξιωματούχους δεν ανέφερε τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο πλαίσιο της αυξανόμενης έντασης με το Κοσσυφοπέδιο, την πρώην επαρχία της Σερβίας που ανακήρυξε την ανεξαρτησία της το 2008, ήταν σαφώς στο μυαλό όλων.

«Δεν κάνουμε σαμποτάζ, δεν απειλούμε ούτε επιτιθέμεθα. Θέλουμε να καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, να μιλήσουμε και να συμβιβαστούμε», δήλωσε ο Βούτσεβιτς, χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες.

«Αλλά η Σερβία δεν είναι σάκος του μποξ. Ο στρατός της είναι σε θέση να υπερασπιστεί τη χώρα», είπε. Ο σερβικός στρατός τέθηκε σε κατάσταση συναγερμού και διατάχθηκε να αυξήσει την ετοιμότητά του για μάχη την Τρίτη (1η Νοεμβρίου).

Το Βελιγράδι αρνείται να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου και έχει επίσης αμφισβητήσει την απόφαση της Πρίστινα να διατάξει όλους τους πολίτες του Κοσσυφοπεδίου να αντικαταστήσουν τις σερβικές πινακίδες αυτοκινήτων με κοσοβάρικες.

Το Κοσσυφοπέδιο συμφώνησε αργότερα να εφαρμόσει την απόφαση, η οποία αρχικά επρόκειτο να τεθεί σε ισχύ την 1η Νοεμβρίου, σε διάφορα στάδια σε διάστημα αρκετών μηνών.

Πηγή: euractiv.gr