Ένα λάθος συνδεδεμένο καλώδιο ήταν τελικά η …κυβερνοεπίθεση στο κοινοβούλιο της Σλοβακίας

Πολιτική

Η διακοπή λειτουργίας του κοινοβουλίου την περασμένη εβδομάδα, η οποία οδηγεί σε υποψίες για κυβερνοεπίθεση, αποκαλύφθηκε ότι ήταν ένα περιστατικό που προκλήθηκε από ένα λανθασμένα συνδεδεμένο καλώδιο, όπως ανακάλυψε η Εθνική Αρχή Ασφαλείας.

Η Αρχή Εθνικής Ασφάλειας εντόπισε την αιτία του προβλήματος: το περιστατικό προκλήθηκε από το μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του συνασπισμού Róbert Halák, ο οποίος έβαλε το καλώδιο ethernet στην πρίζα, ενώ ήταν ήδη συνδεδεμένο από την άλλη πλευρά. Το περιστατικό συνέβη κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της επιτροπής πολιτισμού.

Την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Boris Kollár διέκοψε τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου της Σλοβακίας λόγω της υποψίας κυβερνοεπίθεσης. Οι υπολογιστές των βουλευτών, συμπεριλαμβανομένων των μηχανημάτων ψηφοφορίας, ήταν εκτός λειτουργίας, καθώς και τα συστήματα της καφετέριας. Ο Kollár δήλωσε ότι η κατάσταση είναι «πολύ σοβαρή», σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί ποτέ στο μοναδικό νομοθετικό σώμα της Σλοβακίας.

Ορισμένοι νομοθέτες αντιμετώπισαν αμέσως με σκεπτικισμό την κυβερνοεπίθεση. Η Anna Zemanova από το αντιπολιτευόμενο κόμμα Ελευθερία και Αλληλεγγύη δήλωσε την Πέμπτη ότι άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να είναι η τακτική του συνασπισμού, ο οποίος δεν έχει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, να καθυστερήσει την ψήφιση αρκετών σημαντικών νομοσχεδίων.

«Υπήρξε μια ζωηρή συζήτηση. Άκουγα και παρατήρησα το καλώδιο στο τραπεζάκι του καφέ και το έβαλα στην πρίζα. Δεν ξέρω καν γιατί το έκανα αυτό. Ήταν υποσυνείδητο», δήλωσε ο Halák. Μετά από αυτό, το σύστημα στο κτίριο κατέρρευσε.

Ο Kollár διέκοψε προηγουμένως τη συνεδρία μέχρι τις 8 Νοεμβρίου, αλλά πρόσθεσε ότι αν το περιστατικό επιλυθεί νωρίτερα, οι συνεδρίες ενδέχεται να συνεχιστούν νωρίτερα. Αυτή την εβδομάδα, ωστόσο, επιβεβαίωσε ότι το κοινοβούλιο δεν θα συνεδριάσει μέχρι την επόμενη εβδομάδα. Η Ελευθερία και η Αλληλεγγύη κατηγόρησαν τον συνασπισμό ότι καθυστερεί τη συνεδρίαση επειδή δεν έχουν εγγυημένες ψήφους για τις προτάσεις τους.

Πηγή: euractiv.gr