«Τρομοκρατικό» καθεστώς χαρακτήρισαν Τσέχοι βουλευτές τη Ρωσία

Πολιτική

Ως «τρομοκρατικό» χαρακτήρισε το σημερινό ρωσικό καθεστώς η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της τσεχικής Κάτω Βουλής την Πέμπτη, έπειτα από ψηφίσματα που καταδίκασαν τις ευρείας κλίμακας επιθέσεις της Ρωσίας κατά ουκρανών πολιτών και βασικών υποδομών.

Δύο επιτροπές της κάτω βουλής του τσεχικού κοινοβουλίου εξέδωσαν πολύ αιχμηρά ψηφίσματα κατά της Ρωσίας, ακολουθώντας τα βήματα των νομοθετών στις Βαλτικές χώρες και την Πολωνία.

Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Τσεχικής Κάτω Βουλής χαρακτήρισε το σημερινό ρωσικό καθεστώς ως τρομοκρατικό. Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε την Πέμπτη, η επιτροπή καταδίκασε τις ευρείας κλίμακας επιθέσεις εναντίον ουκρανών πολιτών και βασικών υποδομών και αρνήθηκε να αναγνωρίσει τα δημοψηφίσματα για την προσάρτηση των τεσσάρων ουκρανικών περιοχών στη Ρωσία.

«Οι βομβαρδισμοί και η ανάπτυξη στρατιωτικών μονάδων στην περιοχή του πυρηνικού εργοστασίου της Ζαπορόζια αποτελούν απειλή για τον άμαχο πληθυσμό όχι μόνο στο έδαφος της Ουκρανίας. Οι άμεσες ή έμμεσες απειλές για χρήση πυρηνικών όπλων, καθώς και οι ψευδείς και αβάσιμες κατηγορίες της Ουκρανίας ότι σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει όπλα μαζικής καταστροφής, αποτελούν επικίνδυνη κλιμάκωση της έντασης και απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια», ανέφεραν οι βουλευτές.

Η επιτροπή υποστήριξε επίσης τις προσπάθειες του υπουργού Εξωτερικών Γιαν Λιπάβσκι, από το κόμμα των Πειρατών, για τη σύσταση ειδικού δικαστηρίου για τη δίωξη εγκλημάτων πολέμου που διαπράχθηκαν στην Ουκρανία, καθώς και για τη διεξαγωγή έρευνας από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο που θα οδηγήσει στη δίωξη εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.

Το πρωί της Πέμπτης, ένα παρόμοιο ψήφισμα εγκρίθηκε από την Επιτροπή Ασφαλείας της Κάτω Βουλής. Οι κύριοι αντίπαλοι και των δύο ψηφισμάτων ήταν βουλευτές του εθνικιστικού κόμματος SPD, το οποίο εδώ και καιρό διάκειται με συμπάθεια προς τη Ρωσία και αντιτίθεται στην αποστολή όπλων από την ΕΕ στην Ουκρανία.

Μια έντονη επίσημη πολιτική οριοθέτηση κατά της Ρωσίας έχει μέχρι στιγμής περάσει μόνο σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες. Τον Οκτώβριο, το εσθονικό κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα που όχι μόνο καταδίκασε την προσάρτηση των ουκρανικών περιοχών από τη Ρωσία, αλλά και χαρακτήρισε το ρωσικό καθεστώς ως «τρομοκρατικό». Στα τέλη Οκτωβρίου, το πολωνικό κοινοβούλιο ενέκρινε παρόμοιο ψήφισμα. Η Λιθουανία και η Λετονία έχουν επίσης λάβει παρόμοια μέτρα.

Μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών, παρόμοιο ψήφισμα εγκρίθηκε από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης. Οι Τσέχοι βουλευτές της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων αναφέρονται επίσης σε αυτό.

Η πρόταση των Τσέχων βουλευτών έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία η αναθεώρηση των σχέσεων με τη Ρωσική Ομοσπονδία συζητείται τόσο σε τσεχικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Πηγή: euractiv.gr