Αποχωρεί η Τσεχία από την αποστολή της ΕΕ στο Μάλι

Πολιτική

Ο τσεχικός στρατός, ο οποίος από το 2020 έχει αναλάβει τη διοίκηση της εκπαιδευτικής αποστολής της ΕΕ στο Μάλι που έχει ανασταλεί επί του παρόντος, θα τερματίσει τη συμμετοχή του μέχρι το τέλος του έτους, ενημέρωσε η υπουργός Άμυνας της Τσεχίας Jana Černochová.

Η πρόσφατη αστάθεια ώθησε τη Γαλλία και τους συμμάχους της που πολεμούν ισλαμιστές μαχητές στο Μάλι να ανακοινώσουν ότι θα αποσύρουν τα στρατεύματά τους μετά από σχεδόν μια δεκαετία.

Η Τσεχία, η οποία έχει επί του παρόντος τη διοίκηση της εκπαιδευτικής αποστολής και αναπτύσσει έως 120 στρατιώτες στη χώρα, επιβεβαίωσε ότι η εντολή του στρατού δεν θα παραταθεί μετά την ημερομηνία λήξης της τον Δεκέμβριο.

«Πραγματικά δεν έχουμε την πολυτέλεια να έχουμε στρατιώτες εκεί που απλώς θα κάθονται στη βάση. Προσπαθούμε να διασφαλίσουμε ότι οι ξένες αποστολές στις οποίες στέλνουμε τους στρατιώτες μας φέρνουν κάτι σε εμάς ως Τσεχική Δημοκρατία και στους στρατιώτες όσον αφορά την εκπαίδευση», δήλωσε η Černochová, σημειώνοντας ότι η απόσυρση των τσεχικών στρατευμάτων έχει ήδη αρχίσει.

Επειδή η συνεργασία με τον στρατό του Μάλι δεν είναι πλέον δυνατή λόγω της άρνησης της κυβέρνησης να συνεχίσει να έχει στρατιώτες από το Μάλι, τη ραχοκοκαλιά της αποστολής, να συμμετέχουν στο πρόγραμμα, η Τσεχία θα μπορούσε να στραφεί προς άλλους εταίρους, ανέφερε το Τσεχικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Αυτή τη στιγμή διεξάγονται συνομιλίες με τη Μαυριτανία, τη Σενεγάλη, την Μπουρκίνα Φάσο, τον Νίγηρα, το Τσαντ, το Σουδάν και την Αιθιοπία.

«Η περιοχή είναι πολύ ταραγμένη. Από την άλλη πλευρά, ως Ευρώπη, ως δυτικός κόσμος, δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε αυτή την περιοχή», δήλωσε η Černochová, σημειώνοντας ότι ο όμιλος Wagner, μια ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία που συνδέεται με το Κρεμλίνο, ηγείται σήμερα των επιχειρήσεων στο Μάλι.

Από την άλλη πλευρά, η εντολή του τσεχικού στρατού να επιχειρεί στο έδαφος του Ιράκ θα πρέπει να επεκταθεί.

Πηγή: euractiv.gr