Το γραφείο του Μαλτέζου πρωθυπουργού φέρεται να εμπλέκεται σε σκάνδαλο με διπλώματα οδήγησης

Πολιτική

Ένα νέο σκάνδαλο ξέσπασε στην κυβέρνηση της Μάλτας μετά την ένορκη κατάθεση ενός εξεταστή οδήγησης ότι του δόθηκε εντολή να αντιμετωπίσει ευνοϊκά συγκεκριμένους υποψηφίους που είχαν επισημανθεί από το γραφείο του πρωθυπουργού.

Ο μάρτυρας ήταν ένας από τους τρεις υπαλλήλους του εθνικού οργανισμού Transport Malta που κατέθεσαν ότι δέχθηκαν πιέσεις για να περάσουν συγκεκριμένα άτομα όταν έπαιρναν τα διπλώματα οδήγησης.

Ο εξεταστής Διμίτριους Πσάιλα είπε στο δικαστήριο ότι έπρεπε να «κλείσει το ένα μάτι ή και τα δύο» για να «φροντίσει» τους υποψηφίους που είχαν επισημανθεί από «κάποιο υπουργείο ή στην Καστίλλη», με το τελευταίο να είναι το γραφείο του πρωθυπουργού.

Ο πρωθυπουργός Ρόμπερτ Αμπέλα απέρριψε τους ισχυρισμούς και είπε ότι δεν ήταν τίποτα περισσότερο από φήμες.

«Αυτό που είπε ήταν ότι κάποιος άλλος του είπε ότι υπήρξαν κάποια τηλεφωνήματα από την Καστίλλη και ότι όλα αυτά υποτίθεται ότι συνέβησαν πριν γίνω πρωθυπουργός”, είπε.

Η υπόθεση οδηγήθηκε στο δικαστήριο μετά από ισχυρισμούς ότι υπάλληλοι έκαναν μια κομπίνα που εξασφάλιζε ότι οι άνθρωποι θα περνούσαν τις εξετάσεις οδήγησης και θεωρίας και θα αποκτούσαν τα διπλώματά τους.

Η Μάλτα έχει δει τα τροχαία ατυχήματα να αυξάνονται ραγδαία τα τελευταία χρόνια, με 4.240 τον Απρίλιο και τον Ιούνιο του 2022- ένας εντυπωσιακός αριθμός για μια χώρα με πληθυσμό μισού εκατομμυρίου.

Περίπου 455 άνθρωποι τραυματίστηκαν στα περιστατικά, με 98 να έχουν τραυματιστεί σοβαρά, μεταξύ των οποίων 67 οδηγοί, 13 επιβάτες και 18 πεζοί και ποδηλάτες. Ωστόσο, η Μάλτα έχει το χαμηλότερο ποσοστό θανάτων από τροχαία ατυχήματα στην Ευρώπη, 17 ανά εκατομμύριο, έναντι 44 ανά εκατομμύριο στην ΕΕ.

Η φερόμενη ως κομπίνα έλαβε χώρα όταν ο Τζόσεφ Μουσκάτ ήταν πρωθυπουργός. Αναγκάστηκε να παραιτηθεί το 2020 μετά από πανεθνικές διαμαρτυρίες για τις αναφερόμενες σχέσεις μεταξύ των συνεργατών του, πολλαπλά σκάνδαλα υψηλού επιπέδου και τη δολοφονία της ερευνητικής δημοσιογράφου Δάφνης Καρουάνα Γκαλιζία.

Πηγή: euractiv.gr