Ψυχραιμία στο υπ. Άμυνας της Σλοβακίας για όσους φεύγουν από τον στρατό

Πολιτική

Το σλοβάκικο υπουργείο Άμυνας δεν ανησυχεί για τους στρατιώτες, συμπεριλαμβανομένων των νεοσυλλέκτων, που όλο και περισσότερο θέλουν να απολυθούν από τον στρατό από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Όπως και στη Γερμανία, το ενδιαφέρον για παραμονή στο στρατό δείχνει σημάδια κάμψης μεταξύ των Σλοβάκων στρατιωτών. Στην Τσεχία, ωστόσο, «το ενδιαφέρον για την ένταξη στο στρατό, την ενεργό εφεδρεία και τις εθελοντικές ασκήσεις έχει αυξηθεί πάρα πολύ» από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, δήλωσε ο αρχηγός του επιτελείου του στρατού Γιαν Χλάβατς.

Φοβούμενοι το ενδεχόμενο μιας πραγματικής μάχης, πολλοί Σλοβάκοι στρατιώτες γυρίζουν την πλάτη στη στρατιωτική θητεία, ενημέρωσε ο υφυπουργός Άμυνας Μάριαν Μάιερ
«Αρκετές δεκάδες» νεοσυλλέκτων ζήτησαν να απολυθούν αμέσως μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, ανέφερε το υπουργείο Άμυνας.

«Οι καταστάσεις κρίσης, στις οποίες αναμφίβολα περιλαμβάνεται και ο πόλεμος στην Ουκρανία, δοκιμάζουν επίσης την πεποίθηση και την αποφασιστικότητα των αιτούντων για το στρατιωτικό επάγγελμα», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου, Κόβαλ Κακαστσίκοβα.

«Ανησυχούν περισσότερο ότι αν εγγραφούν, μπορεί και να αποσπαστούν, οπότε προτιμούν να μην εγγραφούν», εξήγησε ο Μάιερ.

Ωστόσο, το χαμηλότερο ενδιαφέρον δεν θεωρείται καταστροφικό, καθώς πρόκειται μόνο για «επιβράδυνση της ανόδου», δήλωσε το υπουργείο Άμυνας. Ο αριθμός των αιτούντων εξακολουθεί να παραμένει υψηλότερος από ό,τι πριν από την πανδημία COVID-19, σύμφωνα με αναφορές.

Το 2019, το υπουργείο κατέγραψε 3.324 αιτήσεις για ένταξη στο στρατό, ενώ περίπου 4.300 κατέθεσαν αιτήσεις για ένταξη το 2020 και το 2021 αντίστοιχα. Για τους πρώτους εννέα μήνες του τρέχοντος έτους, το υπουργείο κατέγραψε ήδη 3.553 αιτήσεις και ελπίζει να φτάσει τους αριθμούς που καταγράφηκαν στο τέλος του περασμένου έτους.

Ωστόσο, η μείωση του ενδιαφέροντος για την ένταξη στο στρατό δεν αποτελεί έκπληξη.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη λίγο μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, διαπιστώθηκε ότι λίγο λιγότερο από το 20% των νέων Σλοβάκων θα έμεναν και θα πολεμούσαν αν έπρεπε να πολεμήσουν σε έναν πόλεμο, αναφέρεται σε δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε από την TV Markíza.

Συγκριτικά, σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες ηλικίας κάτω των 35 ετών παραδέχθηκαν ότι θα εγκατέλειπαν τη χώρα.

Πηγή: euractiv.gr