Εν μέσω αντιδράσεων ο Σολτς υπεραμύνεται της επίσκεψης στην Κίνα ως «εταίρο κλειδί»

Πολιτική

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς υπερασπίστηκε το ταξίδι του την Πέμπτη στην Κίνα, το οποίο θα τον καταστήσει τον πρώτο επικεφαλής δυτικής κυβέρνησης που θα μεταβεί εκεί μετά την επανεκλογή του Σι Τζινπίνγκ, σε ένα σχόλιο που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.

Ο Σι Τζινπίνγκ επανεξελέγη για τρίτη θητεία στις 23 Οκτωβρίου. Κανένας δυτικός κυβερνητικός ηγέτης δεν τον έχει επισκεφθεί ακόμη.

«Η Κίνα είναι και παραμένει ένας σημαντικός εταίρος», διαβεβαίωσε ο Σολτς σε σχόλιο που φιλοξένησε και δημοσίευσε η Frankfurter Allgemeine Zeitung την Τετάρτη (2 Νοεμβρίου).

Ο Σολτς έχει δεχθεί αντιδράσεις για τα ταξιδιωτικά του σχέδια να μεταβεί, μαζί με μια επιχειρηματική αντιπροσωπεία, στο Πεκίνο. Οι επικριτές επεσήμαναν τις ανησυχίες για την οικονομική εξάρτηση, την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα και την απειλητική ρητορική της Κίνας έναντι της Ταϊβάν.

Η χρονική στιγμή του ταξιδιού επικρίθηκε επίσης, καθώς έρχεται λίγο μετά την εξασφάλιση μιας πιο απόλυτης νομής της εξουσίας από τον Σι Τζινπίνγκ στο πρόσφατο συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Στην απάντησή του στους επικριτές, ο Σολτς δήλωσε ότι θα θέσει «δύσκολα θέματα» στον ηγέτη της Κίνας, όπως ο σεβασμός των πολιτικών ελευθεριών, τα δικαιώματα των εθνοτικών μειονοτήτων στη Σιντζιάνγκ και το ελεύθερο και δίκαιο παγκόσμιο εμπόριο.

Σε οικονομικό επίπεδο, τόνισε ότι η Γερμανία δεν θα επιδιώξει την «αποσύνδεση» από την Κίνα, αλλά θα επιδιώξει να ελαχιστοποιήσει τις μονόπλευρες εξαρτήσεις και να εργαστεί για την «έξυπνη διαφοροποίηση» των αλυσίδων εφοδιασμού.

Εν τω μεταξύ, ο καγκελάριος της Γερμανίας δήλωσε ότι θα ταξιδέψει στο Πεκίνο όχι μόνο ως Γερμανός καγκελάριος «αλλά και ως Ευρωπαίος», σημειώνοντας ότι «συντονίστηκε στενά με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, συμπεριλαμβανομένου του [Γάλλου] προέδρου Μακρόν και των διατλαντικών φίλων μας» πριν από το ταξίδι.

Η απόφαση του Σολτς να ταξιδέψει μόνος του στο Πεκίνο, καθώς και η πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης του Βερολίνου να δώσει στην κινεζική ναυτιλιακή εταιρεία Cosco μερίδιο 25% στο λιμάνι του Αμβούργου είχαν προκαλέσει εντύπωση σε ορισμένους Ευρωπαίους εταίρους.

Πηγή: euractiv.gr