Κυριακή, 27 Νοεμβρίου, 2022

ΣΥΡΙΖΑ: Κλοπή 1,8 δισ ευρώ των καταναλωτών για χατίρι του καρτέλ ενέργειας 

Πολιτική

Για κλοπή 1,8 δισ. ευρώ από τους καταναλωτές για «χατίρι του καρτέλ ενέργειας» κάνουν λόγο σε κοινή τους δήλωση οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος και Πέτη Πέρκα, μιλώντας παράλληλα για «κυβερνητική κοροϊδία με τα υπερκέρδη των ηλεκτροπαραγωγών» και καταλήγουν ζητώντας άμεσα εκλογές.

Η δήλωσή τους ακολουθεί:  

Οκτώ μήνες χρειάστηκε τελικά η κυβέρνηση Μητσοτάκη, για να μειώσει, κάτω από κάθε προσδοκία, τον υπολογισμό των υπερκερδών των ηλεκτροπαραγωγών από 2,2 δισ. ευρώ σε μόλις 415 εκατ. ευρώ. Από τον περασμένο Μάρτιο, που υποχρεώθηκε στη Βουλή ο κ. Μητσοτάκης να δεσμευθεί για τη φορολόγηση των υπερκερδών κατά 90%, μέχρι σήμερα η κυβέρνηση πέρασε ακόμα και νομοθετική ρύθμιση για να μειωθούν τα υπερκέρδη. Και έρχεται σήμερα να ανακοινώσει ότι τελικά θα ανακτήσει μόλις 373,55 εκατ. ευρώ!
Περισσεύει, όπως φαίνεται, το θράσος της κυβέρνησης, που συνεχίζει σταθερά να εμπαίζει τους καταναλωτές εδώ και ενάμιση χρόνο, υποσχόμενη και πάλι ότι θα μοιράσει ψίχουλα, σε σύγκριση με τα δισεκατομμύρια ευρώ των απαράδεκτων, ειδικά εν μέσω της ακραίας κρίσης ακρίβειας, υπερκερδών των ενεργειακών εταιρειών.
Η κυβέρνηση αυτοσυγχαίρεται επειδή τάχατες τηρεί τις δεσμεύσεις της. Αλλά η μόνη δέσμευση που τηρεί η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη είναι η προστασία των υπερκερδών των λίγων ηλεκτροπαραγωγών που φροντίζει να πέφτουν στα «μαλακά», ενώ παράλληλα συνεχίζεται η επιδότηση της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας με λεφτά των πολιτών. Γιατί, ήδη μετά τον Αύγουστο, μία νέα γενιά υπερκερδών, άνω του 1 δισ. ευρώ, είναι στα ταμεία των παρόχων ενέργειας και η κυβέρνηση, πάλι μετά την ανάδειξη του θέματος από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, εξαγγέλλει αναδρομική φορολόγηση.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με βάση αδιαμφισβήτητα στοιχεία της ΡΑΕ και του ΑΔΜΗΕ παρουσίασε δημόσια τον υπολογισμό των υπερκερδών των ηλεκτροπαραγωγών για την περίοδο Ιούλιος 2021-Ιούνιος 2022, που ανέρχονται σε 2,2 δισ. ευρώ. Η σημερινή κυβερνητική ανακοίνωση σημαίνει ότι 1,8 δισ. ευρώ χρήματα των καταναλωτών, των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, γίνονται κυβερνητικό δώρο στο καρτέλ ηλεκτρικής ενέργειας. Και αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό. Εκλογές τώρα για να τους στείλει ο λαός πίσω το λογαριασμό.

Πηγή: skai.gr

Πηγή Skai News