Για προσπάθεια δημιουργίας πανικού στα σύνορα κατηγορεί το Κόσοβο την Σερβία

Πολιτική

Η Σερβία έστειλε την Τετάρτη πολεμικά αεροσκάφη για να αναχαιτίσουν μη επανδρωμένα αεροσκάφη στα σύνορα Κοσσυφοπεδίου-Σερβίας, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της πρωθυπουργού Άνα Μπρνάμπιτς, ενώ το Κόσοβο υποστηρίζει ότι η κίνηση αυτή αποσκοπεί στην πρόκληση πανικού μεταξύ των πολιτών.

Τη Δευτέρα θα τεθεί σε ισχύ ένας κανόνας που θα απαιτεί σταδιακά από όλα τα αυτοκίνητα στο Κοσσυφοπέδιο να φέρουν πινακίδες κυκλοφορίας που εκδίδονται από όργανα της Πρίστινα, κάτι στο οποίο αντιτίθεται το Βελιγράδι, καθώς θα απαιτούσε επίσης από τους Σέρβους που ζουν στο βορρά να εγκαταλείψουν τις πινακίδες τους της εποχής του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

«Αρκετά μη επανδρωμένα αεροσκάφη εμφανίστηκαν στα σύνορα Κοσσυφοπεδίου-Σερβίας, παρατηρώντας τους στρατώνες και τις θέσεις του σερβικού στρατού», δήλωσαν οι σερβικές αρχές, αναφέροντας ότι ο πρόεδρος Αλεξάντερ Βούτσιτς έστειλε στη συνέχεια πολεμικά αεροσκάφη για να τα αναχαιτίσουν.

Η Μπρνάμπιτς δήλωσε ότι αν αυτό συμβεί ξανά, θα «καταστραφούν» με κάθε μέσο.

Ο υπουργός Άμυνας του Κοσσυφοπεδίου, Αρμέντ Μεχάι, με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα, απέρριψε τους ισχυρισμούς των σερβικών αρχών, τονίζοντας ότι αποσκοπούν στη δημιουργία ενός «προσχήματος για την αύξηση του αριθμού των στρατευμάτων του σερβικού στρατού γύρω από τα σύνορα με τη Δημοκρατία του Κοσσυφοπεδίου, ως μέσο για την εξάπλωση κατάστασης πανικού στους πολίτες και των δύο κρατών».

Ο κανόνας επρόκειτο αρχικά να εφαρμοστεί πλήρως την 1η Νοεμβρίου, αφού είχε αναβληθεί από το καλοκαίρι λόγω των πιέσεων των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Ο υπουργός Εσωτερικών Υποθέσεων του Κοσσυφοπεδίου, Σελάλ Σβέτσλα, δήλωσε ότι οι σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής δεν έχουν ψυχρανθεί και ότι η Ουάσινγκτον δεν απογοητεύεται μετά την απόφαση της κυβέρνησης για κλιμάκωση των μέτρων σχετικά με τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων.

Το Σάββατο, ο πρωθυπουργός Αλμπίν Κούρτι ανακοίνωσε ότι ο κανόνας θα εφαρμοστεί σταδιακά. Πρώτα θα ισχύσει μια προειδοποίηση μέχρι τις 21 Νοεμβρίου και στη συνέχεια θα επιβληθεί πρόστιμο για όσους δεν συμμορφώνονται μέχρι τις 21 Ιανουαρίου 2023. Στη συνέχεια, μεταξύ Ιανουαρίου και 21 Απριλίου, θα τοποθετηθούν προσωρινές πινακίδες πάνω από τις υπόλοιπες. Στη συνέχεια, από τις 21 Απριλίου, όποιο όχημα αρνείται να χρησιμοποιήσει νόμιμες πινακίδες δεν θα επιτρέπεται να κυκλοφορεί.

Την Τρίτη, ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας Μίλος Βούτσεβιτς δήλωσε ότι ο σερβικός στρατός τέθηκε σε επιφυλακή λόγω της κατάστασης στο Κοσσυφοπέδιο και επειδή η αστυνομία είχε ήδη αρχίσει να εφαρμόζει προειδοποιήσεις προς τους οδηγούς.

Ο Σβέτσλα δήλωσε την Τετάρτη στα μέσα ενημέρωσης ότι η πίεση των διεθνών δεν οδήγησε σε τεταμένες σχέσεις μαζί τους.

«Είχαμε μια προκαταρκτική απόφαση με την οποία έληγε αυτή η περίοδος, αλλά βλέποντας την αυξημένη δέσμευση των συμμάχων μας στο θέμα αυτό και μετά από αίτημά τους, αποφασίσαμε να επιλύσουμε το θέμα αυτό σταδιακά. Ακόμη και με διαφορετικού τύπου φάσεις, αλλά και με διαφορετικές χρονικές φάσεις. Είμαι πεπεισμένος ότι όλο αυτό το εγχείρημα της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου θα είναι αρκετό για να λυθεί αυτό το πρόβλημα μια για πάντα», δήλωσε.

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι οι Σέρβοι στο βορρά δεν είναι εναντίον της αλλαγής των πινακίδων κυκλοφορίας τους, αντίθετα το Βελιγράδι επιδίδεται σε απειλητική συμπεριφορά χρησιμοποιώντας το οργανωμένο έγκλημα και ακραίες ομάδες για να δημιουργήσει φόβο.

 

Πηγή: euractiv.gr