Grilled sandwich με σύκα, πέστο ρόκας και τόφου

Συνταγές

Υλικά

6 φρέσκα σύκα, κομμένα σε φέτες
200g τόφου πρεσαρισμένο (βλ. σημειώσεις)
2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
1 κ.σ. καπνιστή πάπρικα
4 φέτες φυτική μοτσαρέλα ή άλλο φυτικό τυρί που λιώνει
4 φέτες προζυμένιο ψωμί
2 κ.σ. φυτικό βούτυρο
ελαιόλαδο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το πέστο ρόκας
50g ρόκα
30g λευκά αμύγδαλα, ωμά
1 σκελίδα σκόρδο
1/2 λεμόνι, ξύσμα
1 κ.σ. χυμό λεμονιού
1 κ.σ. κρύο νερό
ελαιόλαδο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

  • Σε ένα μούλτι βάζουμε όλα τα υλικά για το πέστο, 3 κ.σ. ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε. Πολτοποιούμε μέχρι να έχουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα, δοκιμάζουμε και διορθώνουμε αν χρειάζεται. Το βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να σερβίρουμε.
  • Σε ένα μπολ σπάμε το τόφου με τα χέρια μας και προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, την καπνιστή πάπρικα, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά.
  • Μοιράζουμε στις 2 φέτες ψωμιού με τη σειρά τις 2 φέτες τυριού, τα σύκα, το μείγμα του τόφου, τις άλλες δύο φέτες τυριού και κλείνουμε με τις άλλες δύο φέτες ψωμιού.
  • Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το φυτικό βούτυρο και 1 κ.σ. ελαιόλαδο και ψήνουμε τα σάντουιτς σε πολύ χαμηλή φωτιά για περίπου 5-6 λεπτά από κάθε πλευρά ή μέχρι να πάρουν χρώμα.
  • Σερβίρουμε τα σάντουιτς με το πέστο ρόκας, είτε μέσα είτε στο πλάι.

Σημειώσεις συνταγής

  • Σε περίπτωση που χρησιμοποιήσουμε απλό τόφου, το πρεσάρουμε για να αφαιρέσουμε τα νερά του: το τοποθετούμε ανάμεσα σε πετσέτες κουζίνας, βάζουμε αρκετό βάρος πάνω του (μια κατσαρόλα με νερό ή 5-6 μεγάλα βιβλία) και το αφήνουμε για 1 ώρα.
  • Το τόφου προέρχεται από φασόλια σόγιας, τη μοναδική ολοκληρωμένη φυτική πρωτεΐνη. Προτιμάμε τα βιολογικά τόφου, που θα βρούμε στα ψυγεία των καταστημάτων ΑΒ Βασιλόπουλος ή στο AB Eshop.

Πηγή allazoumesinithies.ab.gr