Φασόλια Χάντρες με Γλυκοπατάτα

Συνταγές

ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΥ

Διατροφική αξία του πιάτου

Το πιάτο μας, φασόλια χάντρες με γλυκοπατάτα, αποτελεί ένα γεύμα υψηλής διατροφικής αξίας ενώ ταυτόχρονα είναι μια υγιεινή επιλογή για το κύριο γεύμα της ημέρας. Καλύπτει ένα μεγάλο μέρος των αναγκών σε θερμίδες, περίπου το 40% των ημερήσιων αναγκών και υπερκαλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες μας σε φυτικές ίνες, εξαιτίας κυρίως των φασολιών.

Οι πρωτεΐνες που περιέχει είναι στο μεγαλύτερο μέρος τους χαμηλής βιολογικής αξίας και προέρχονται τόσο από τα φασόλια χάντρες, όσο κι από τη γλυκοπατάτα. Ωστόσο ο συνδυασμός των δύο αυτών συστατικών έχει ως αποτέλεσμα το πιάτο μας να περιέχει ένα πιο ολοκληρωμένο προφίλ πρωτεϊνών.

Το πιάτο μας χαρακτηρίζεται από υψηλή αντιοξειδωτική αξία καθώς περιλαμβάνει τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C, όπως η πιπεριά Φλωρίνης και η ντομάτα. Επιπλέον το κρεμμύδι είναι πλούσιο σε κερσετίνη, ένα ισχυρό φλαβονοειδές αντιοξειδωτικό, ενώ το ελαιόλαδο προσθέτει τη δική του αντιοξειδωτική «πινελιά» στο πιάτο, με την περιεκτικότητά του σε βιταμίνη Ε, όπως κι ο πλούσιος σε αντιοξειδωτικά μαϊντανός.

Επιπλέον, η γλυκοπατάτα, βασικό συστατικό της συνταγής μας, ωφελεί το γαστρεντερικό σύστημα, περιέχει αρκετή βιταμίνη Α και είναι καλή πηγή νιασίνης.

Μια άλλη υγιεινή εναλλακτική

Ωστόσο αν θέλαμε να κάνουμε τη συνταγή μας ακόμη πιο υγιεινή θα μπορούσαμε να αντικαταστήσουμε τη σάλτσα ντομάτας με φρεσκοκομμένη ντομάτα, ενώ θα προτιμούσαμε να μην σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και να προσθέσουμε το ελαιόλαδο, αφού έχει τελειώσει το μαγείρεμα για να διατηρήσουμε ακέραια τα θρεπτικά του συστατικά.

Τι να προσέξετε;

Ωστόσο, αν και η συνταγή μας είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και υγιεινή προσφέρει αρκετές θερμίδες ανά μερίδα, γεγονός που μας οδηγεί στο να τη συνδυάσουμε με ένα διαιτολόγιο ολιγοθερμιδικό ή με αύξηση της ημερήσιας φυσικής μας δραστηριότητας. Γι’ αυτό φροντίστε την ημέρα που θα την επιλέξετε να έχετε ασκηθεί λιγάκι παραπάνω.

Καλή σας απόλαυση!

Πηγή: mednutrition.gr